Az olajfa története

Az olajfa az ősi idők óta az örökkévalóság, a hosszú élettartam, a bölcsesség, a jóság, a tisztaság és a szépség szimbóluma, melyet már akkor is kozmetikai összetevőként használtak. Az olajfa, a gyümölcs és az olaj története összefonódik Görögországéval. Például az ősi időkben a királyok megkenésére használják. A világ legrégebbi, ismert termesztett fajai közé tartozik, amelyet több mint 6000 évig termesztettek még az írásbeli nyelv feltalálása előtt. Az olajfák és értékes gyümölcseik a civilizáció és a vallások hagyományaiba ágyazódtak.

Athén városa Athena istennőről kapta nevét , mert az olajfát ajándékozott a városnak:

Történt egyszer, hogy egy attikai városért mind Athéné, mind Poszeidón rajongott. A városlakók elhatározták, hogy azé az istené lesz a város, amelyik a legjobb ajándékot adja lakóinak. A város lakói egy hosszú menetben felmentek az Akropoliszra, ahová leszállt a két istenség is. Először Poszeidón ajándéka került sorra. A tengerek istene hozzáérintette háromágú szigonyát egy sziklához, amelyből egy forrás fakadt. A lakók igen elcsodálkoztak, és megörültek az életet adó víznek, ám hamar kiderült, hogy a forrás sós vizű, mint Poszeidón birodalma, így teljesen használhatatlan. Athéné az olajfát adta a városnak, ami nemcsak ételt és olajat, hanem faanyagot is nyújtott a városnak, így Athéné lett a város ura, és róla is nevezték el Athénnek.

Az olajfát nagy tiszteletben tartják a görögök azóta is. Máig Görögország az olívaolajok egyik legnagyobb termelője az egész világon.

A világon körülbelül 800 millió olajfa található, ezek döntő többsége a mediterrán vidékeken. Ezek közül a legöregebb az a krétai olajfa, amely valószínűleg több, mint 3000 éves.